Keressen minket!

Solo implantátum

Az implantáció az elvesztett fogak pótlására szolgáló legmodernebb eljárás, melynek során titán (illetve újabban kipróbálás alatt álló cirkónium) implantátumokat helyezünk a csontba a hiányzó fog helyére. Az implantátum fogja a későbbiekben, a gyógyulási időszakot követően tartani az elkészülő koronát, vagy több implantátum esetén az implantátumokra elkészülő hidat.

Mikor ajánlott?

Mini-implantok

Az implantációs fogpótlás egy vagy több foghiány esetén vagy teljes foghiánynál javasolt, ha szeretnénk elkerülni a hídmunkákkal vagy kivehető fogsorral történő fogpótlást, amely során le kellene csiszolni a fogsort vagy a meglévő egészséges fogakat. Az implantáció másik előnye a hagyományos fogpótlásokhoz képest, hogy elkerülhető a kivehető fogsor viselése. Az implantáció egy műtéti beavatkozással járó eljárás, hosszadalmasabb, és többszöri alkalommal történő kezelést igényel.

Az implantáció feltételei: megfelelő szájhigiéné, megfelelő mértékű csontkínálat, ami azért szükséges, hogy megfelelő nagyságú implantátumot tudjunk beépíteni, ami képes elviselni az őt terhelő rágóerőt. Kizáró tényező a nagymértékű dohányzás, kezeletlen cukorbetegség, valamint biszfoszfonát típusú csontritkulásra szedett gyógyszer hosszú távú szedése.

Mire számíthatunk hosszú távon?

Implantkorona csavarral rögzítve

Várható élettartama az implantáció technikai és műtéti fejlődésével egyre hosszabb; elsősorban az implantátum típusa, a szájhigiéné, egyedi biológiai adottságok és a műtét megfelelő tervezése befolyásolja. A várható átlagos élettartam hasonló vagy hosszabb, mint a saját fogra készült hídmunkáknál, átlagosan 15 év. Az implantációs fogpótlás sérülésének jelei a hidak, koronák mozgathatósága, ínygyulladás, nagymértékű fogínyveszteség és csontsorvadás az implantátumok körül. Megoldási lehetőségek: hidak, koronák, szükség esetén implantátum cseréje, parodontológiai, regeneratív műtétek az implantátumok körül.

A kezelés menete

1. lépés: tervezés, panoráma röntgen vagy CBCT készítése képeken a megfelelő implantátumméretek és az implantátumok elhelyezésének tervezése

2. lépés: műtét

A műtétek típusai:

Feltárással történő műtét

Ebben az esetben a fogínyt sebészileg feltárjuk, úgy készítünk furatot a csontba, és így helyezzük el az implantátumot a zárócsavarral együtt, majd zárjuk az ínyt. A varratszedés ideje egy hét; amennyiben implantációval együtt csontpótlás is történt, akkor 10-14 nap.

Feltárás nélküli műtét

Szélesebb, nagyobb mennyiségű csontkínálat esetén javasolt módszer. Gyakorlottabb sebészek végzik, mert navigációs rendszer nélkül történik az ínyen keresztül, feltárás nélkül az implantátum helyén a csontfurat kialakítása, majd az implantátum behelyezése. Előnye, hogy kisebb mértékű beavatkozás, kisebb a műtét utáni fájdalom, duzzanat, és nincsenek varratok.

Navigációs (guide) rendszerrel történő műtét

Műtét előtt CBCT felvétel alapján elkészítünk egy ún. műtéti sablont, amely előre meghatározza a kialakítandó furatok helyét, méretét. A sablont a műtét során felhelyezzük a páciens ínyére (egyes implantációs rendszereknél közvetlenül a csontra), a sablonokban elhelyezkedő furat vezeti az orvos fúróját, így az előre megtervezett helyre pontosan készül a furat. Ezután történik a sablonon keresztül az implantátum behelyezése az előzetesen elkésztett furatba.

Előnye, hogy pontosabb, biztonságosabb művelet, kevesebb szövődmény léphet fel, és a technikus könnyebben tud rá hidat készíteni a későbbiekben. További előnye, hogy már a műtétet megelőzően el lehet készteni az ideiglenes fogat, mert tudjuk, hol lesznek az implantációk, és megfelelő stabilitás esetén azonnal fogat lehet felhelyezni a műtét után.
Hátránya: több előkészületet igénylő, drágább eljárás.

3. Fogpótlás

Mindhárom műtéti típusnál megkülönböztetünk azonnali terhelést és kétfázisú implantációs technikát.

Azonnali fogpótlás

Ebben az esetben az implantációt követően egy-két héten belül – navigációs rendszerrel történő műtét esetén már a műtétet megelőzően – elkészül a viselendő fogpótlás. Ez akkor lehetséges, ha az implantátum stabilan rögzül a csontban. Előnye, hogy a páciensnek nem kell sokat várnia, azonban a statisztikák szerint 10-20%-kal nagyobb a veszélye az implantátum elveszítésének.

Kétfázisú implantáció

Első fázisban csak az implantáció történik, majd 3-6 hónapig csontosodik, beépül az implantátum, és ezután kerül rá a végleges pótlás. A köztes gyógyulási időszakban ideiglenes pótlást visel a páciens. Ezek a következők lehetnek:

  • részleges vagy teljes kivehető fogsor
  • ideiglenes híd, ha a saját fogak lecsiszolásra kerülnek
  • ideiglenes céllal egyfázisú implantátum behelyezése a végleges implantátumok mellé a csontba, melyek a gyógyulási időszakban tartják az ideiglenes hidakat

Az implantátumok típusai

Implantátum beágyazódása a csontba
  • Egyfázisú
    Ideiglenes megoldásra szolgál, amíg el nem készül a végleges megoldás. Ennél a típusnál a csontban elhelyezkedő rész és a felépítmény egyben van. Használható meglévő kivehető fogsor stabilabbá tételére is.
  • Kétfázisú
    Az implantátum egyik része a csontba kerül, másik rész a felépítmény, ami az implantátum belsejében elhelyezkedő, oldalán meneteket tartalmazó lyukba kerül, és átmenő csavarra rögzül.

A kezelések során használt eszközökről és anyagokról a Fogászati technológia oldalon olvashat.

Mire kell figyelni hosszú távon?

Fogsor stabilizálására alkalmas mini-implantok

Általánosan elmondható, hogy az implantáció sikeressége 97-98 százalékos. Az implantátumok elvesztésének aránya átlagosan 2-3 %-ra tehető, melynek okai elsősorban a rossz szájhigiéné, a cukorbetegség miatt csökkent immunitású nyálkahártyákon kialakuló gyulladás vagy mechanikai hatás.

Implantáció után hosszú távon figyelni kell a következőkre: fokozott szájhigiéné betartása, félévenként, évenként kontroll, professzionális fogkőeltávolítás.

Tudjon meg többet a DH Dental Europe-ról és orvosainkról!

Tovább ›

Ismerje meg a minőség garanciáit rendelőnkben!

Tovább ›

Fogászati kezeléseink eredményei képekkel.

Tovább ›

Ingyenes állapotfelmérést követően egyéni árajánlatot készítünk.

Tovább ›