Keressen minket!

Gyökérkezelés

A fogak belsejében található idegek különböző hatások következtében károsodhatnak. Súlyosabb esetben a folyamat visszafordíthatatlan, és a fog elhalhat, gyulladásos folyamat alakulhat ki a gyökércsúcsok felett a csontban. Ezekben az esetekben a fogakat gyökérkezeléssel tudjuk megmenteni.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A fogak vitalitásáért felelős erek, idegek a fogak belsejében, az ún. fogpulpában (fogbélszövet) találhatók. A fogbélszövet számos hatás következtében károsodhat, amennyiben az azt védő korona, illetve gyökérszövet védekezőképessége csökken. A károsító tényező lehet fogszuvasodás alapján kialakuló bakteriális fertőzés, hő- kémiai vagy sérülés, kopás okozta ártalom.

A fogbél spontán gyógyulhat, de súlyosabb esetekben visszafordíthatatlanul károsodik. A károsodás következtében erős lüktető fájdalom, illetve tünetmentesen a fog elhalása alakulhat ki. Ezekben az esetekben a fogak megmentése gyökérkezeléssel lehetséges.

A kezelés menete

A gyökérkezelésnek két fontosabb fázisa különíthető el. Helyi érzéstelenítést követően a fog koronáján keresztül feltárjuk és feltágítjuk a fog gyökércsatorna-rendszerét, majd a folyamat második részében speciális gyökértömő anyaggal résmentesen lezárjuk azokat. A kezelés előtt a pontos diagnózis felállításához röntgenfelvételeket készítünk, hogy feltérképezzük az anatómiai részleteket (gyökércsatornák száma, formája, lefutása, gyulladások kiterjedése, lokalizációja), majd a kezelés befejezése után ismételten röntgennel ellenőrizzük a gyökérkezelés sikerességét.

A kezelés lépései részletesen

  1. A kezelés előtt röntgenfelvételt készítünk, amelyen megmérjük a gyökércsatorna hosszát, majd ellenőrizzük a fog vitalitását.
  2. Érzéstelenítés után a fogbél illetve gyökércsatornák feltárása, az ideg- és gyulladt szövetek eltávolítása következik, majd ellenőrizzük a csatornák hosszát. A csatornákat kézi, illetve gépi eszközökkel tágítjuk,  tisztítjuk, és átöblítőanyagokkal, valamint műszeresen (lézerrel) fertőtlenítjük. A csatornákat speciális, végleges gyökértömő anyagokkal letömjük, de makacs gyulladás esetén előzetesen több alkalommal is gyógyszeres gyökértömésben részesülhet a páciens.
  3. A fogkorona restaurációja a következő lépés, ami lehet betét, korona  vagy fogtömés.
  4. A kezelés után kontroll röntgenfelvételt készítünk.

A foggyulladás előrehaladottabb folyamata során a fogbélben tenyésző baktériumok lebontják a pulpa szövetét, melynek következtében bomlástermékek szabadulnak fel a csatornában. Ez a fog érzékenységét, lüktető fájdalmát okozhatja. A páciens  úgy érezheti, mintha a foga kiemelkedne a fogágyból.. Amennyiben a gyulladsáso folyamat ráterjedt a gyökércsúcs körüli csontállományra is, ott gyulladásos folyamatot indÍthat, melynek követheztében a fog gyökere körül granuloma (kisebb méretű) vagy ciszta képződhet. Ez a röntgenfelvételen sötét árnyék formájában ábrázolódik.

A kezelés során alkalmazott műszerek és anyagok

  • Apex lokátor: gyökércsatorna bemérésre szolgáló elektromos műszer.
  • Gépi csatornatágító: a csatornák mechanikai tisztítására, szélesítésére, feltárására használt elektromos műszer
  • Kémiai átöblítő anyagok: Na hypoclorit, csatornafertőtlenítés
  • Papírcsúcsok: steril papírszálak
  • Sealerek: antimikrobális szigetelőanyagok (AH+)
  • Guttapercha: csatorna tömítés
Tudjon meg többet a DH Dental Europe-ról és orvosainkról!

Tovább ›

Ismerje meg a minőség garanciáit rendelőnkben!

Tovább ›

Fogászati kezeléseink eredményei képekkel.

Tovább ›

Állapotfelmérést követően egyéni árajánlatot készítünk.

Tovább ›