Keressen minket!

Héjak

Mikor ajánlott a héj alkalmazása?

A héj frontfogak és a kisőrlő külső felszínének sérülése esetén alkalmazható, mellyel tökéletes esztétikai eredményt lehet elérni. Előnyei a koronával szemben, hogy nem kell lecsiszolni a teljes fogat, csak a külső felszín érintett, tehát kevésbé radikális beavatkozás, és esztétikailag tökéletes eredményt lehet vele elérni. Használatának vannak korlátai, ugyanis amikor kiterjedt szuvasodás alakult ki a fogakban, illetve nagyfokú harapási rendellenességek esetén nem célszerű alkalmazni; ilyen esetben porcelán korona készítése javasolt.

A héjak típusai és a kezelések menete

A héjaknak különböző típusai léteznek, melyek abban különböznek egymástól, hogy milyen anyagot vagy milyen technikát használunk a fogak felszínének leplezésére.

Direkt héj

A legegyszerűbb a tömőanyagból elkészített, úgynevezett direkt héj, mely esetben a fogak sérüléseit, felszíni hibáit minimális korrekció után, tömőanyaggal fedjük, így egy szép, külső héj jön létre.

Porcelán héj

Ennél esztétikailag, funkcionálisan pontosabb és szebb megoldás a porcelán, illetve a lumineer porcelán héj. A porcelán héjak készítése esetén a fog külső felszínét lecsiszoljuk, míg a hátsó felszín érintetlen marad. A fog külső felszínére a technikus készít egy a fogfelszínt tökéletesen fedő, az ínyszélhez pontosan illeszkedő porcelán héjat, amit a fogorvos ragaszt fel a fogak megfelelő előkészítése után.

A porcelán héjaknak két típusa létezik. Az egyik a prés porcelán, amikor tiszta porcelánból készül a héj, a másik pedig a cirkónium vázra égetett porcelán héj, amikor a héjnak van egy cirkónium váza, és erre égetik rá a porcelánt. Mind a kettő esztétikailag tökéletes megoldást eredményez, de a cirkónium héj az egyszerű kerámiával szemben tartósabb.

Lumineer héj

A héjak között a legmodernebb megoldás a lumineer héj. Az ilyen típusú héjak felhelyezése nem minden páciens esetében lehetséges, ugyanis a fogak és a harapási viszonyok nagyfokú szabálytalansága korlátot szabhat az alkalmazhatóságának. A lumineer héj felhelyezéséhez nem kell a fogakat kívülről lecsiszolni, csak a felszíni egyenetlenségeket szükséges elsimítani (kontúrozni). A művelet után a fogorvos lenyomatot vesz precíziós lenyomatanyaggal, majd a minta alapján az erre szakosodott fogtechnikai labor speciálisan erre a célra kifejlesztett porcelánból készít kontaktlencse vastagságú héjakat, melyeket a fogorvos megfelelő előkészítés után felragaszt a fog külső felszínére.

A kezelések során használt eszközökről és anyagokról a Fogászati technológia oldalon olvashat.

Tudjon meg többet a DH Dental Europe-ról és orvosainkról!

Tovább ›

Ismerje meg a minőség garanciáit rendelőnkben!

Tovább ›

Fogászati kezeléseink eredményei képekkel.

Tovább ›

Állapotfelmérést követően egyéni árajánlatot készítünk.

Tovább ›