Keressen minket!

Implantáció

Solo implantátum

Mikor ajánlott?

Mini-implantok

Az implantációs fogpótlás egy vagy több foghiány esetén vagy teljes foghiánynál javasolt, ha szeretnénk elkerülni a hiányt határoló fogak lecsiszolását  vagy kivehető fogsorral történő fogpótlást. Az implantáció másik előnye a hagyományos fogpótlásokhoz képest, hogy elkerülhető a kivehető fogsor viselése vagy a kivehető fogsor stabilabb viselését teszi lehetővé, amennyiben fix pótlás elkészítése nem lehetséges. Az implantáció egy műtéti beavatkozással járó eljárás, hosszadalmasabb, és többszöri alkalommal történő kezelést igényel.

Az implantáció feltételei: megfelelő szájhigiéné, megfelelő mértékű csontkínálat, ami azért szükséges, hogy megfelelő nagyságú implantátumot tudjunk beépíteni, ami képes elviselni az őt terhelő rágóerőt. Kizáró tényező a nagymértékű dohányzás, nem kezelt cukorbetegség, valamint biszfoszfonát típusú csontritkulásra szedett gyógyszer hosszú távú szedése.

Mire számíthatunk hosszú távon?

Implantkorona csavarral rögzítve

Várható élettartama az implantáció technikai és műtéti fejlődésével egyre hosszabb; elsősorban az implantátum típusa, a szájhigiéné, egyedi biológiai adottságok és a műtét megfelelő tervezése befolyásolja. A várható átlagos élettartam hasonló vagy hosszabb, mint a saját fogra készült hídmunkáké, átlagosan 15 év. Az implantációs fogpótlás sérülésének jelei a hidak, koronák mozgathatósága, ínygyulladás, nagymértékű fogínyveszteség és csontsorvadás az implantátumok körül. Megoldási lehetőségek: hidak, koronák, szükség esetén implantátum cseréje, parodontológiai, regeneratív műtétek az implantátumok körül.

A kezelés menete

1. lépés: tervezés, panoráma röntgen vagy CBCT készítése és a képalkotó eljárások segítségével  a megfelelő implantátumméretek és az implantátumok elhelyezésének tervezése

2. lépés: műtét

A műtétek típusai:

Feltárással történő műtét

Ebben az esetben a fogínyt sebészileg feltárjuk, úgy készítünk furatot a csontba, és így helyezzük el az implantátumot a zárócsavarral együtt, majd zárjuk az ínyt. A varratszedés egy héttel a műtét után történik; amennyiben implantációval együtt csontpótlás is történt, akkor 10-14 nappal később.

Feltárás nélküli műtét

Szélesebb, nagyobb mennyiségű csontkínálat esetén javasolt módszer. Gyakorlottabb sebészek végzik. Az íny feltárása nélkül végzett műtétek esetén gyorsabb a gyógyulási idő, kevesebb műtét utáni panasz (duzzanat,fájdalom) jelentkezik, az esetek többségében nincs szükség varratokra. Ilyen esetekben ajánlott előzetes műtéti sablonok (guide rendszerek) alkalmazása.

Navigációs (guide) rendszerrel történő műtét

Műtét előtt CBCT felvétel alapján elkészítünk egy ún. műtéti sablont, amely előre meghatározza a kialakítandó furatok helyét, méretét. A sablont a műtét során felhelyezzük a páciens állcsontjára. , A sablonokban elhelyezkedő furat vezeti az orvos fúróját, így az előre megtervezett helyre pontosan készül a furat. Ezután történik a sablonon keresztül az implantátum behelyezése az előzetesen elkésztett furatba. Bevezetés alatt áll a sablon nélküli implantációs navigációs rendszer, amelynél a műtét előtt elkészített CBCT felvételen előre meghatározzuk a behelyezendő implantátumok helyét, pozícióját, méretét és a műtét alatt folyamatosan a CBCT felvételen,képernyőn ellenőrizhető a sebész által végzett furat kialakítás megfelelő pozíciója. Ezen módszer esetén nem szükséges előzetes, technikus által elkészített műtéti sablon elkészítése és használata.

A leírt módszerek előnye, hogy pontosabb, biztonságosabb művelet, kevesebb szövődmény léphet fel, és a technikus könnyebben tud rá hidat készíteni a későbbiekben. További előnye, hogy már a műtétet megelőzően el lehet készíteni az ideiglenes fogat, mert tudjuk, hol lesznek az implantátumok, és megfelelő stabilitás esetén azonnal fogat lehet felhelyezni a műtét után.
Hátránya: több előkészületet igénylő, drágább eljárás.

3. Fogpótlás

Mindhárom műtéti típusnál megkülönböztetünk azonnali terhelést és kétfázisú implantációs technikát.

Azonnali fogpótlás

Ebben az esetben az implantációt követően egy-két héten belül – navigációs rendszerrel történő műtét esetén már a műtétet megelőzően – elkészülhet a viselendő fogpótlás. Ez akkor lehetséges, ha az implantátum stabilan rögzül a csontban. Előnye, hogy a páciensnek nem kell sokat várnia, azonban a statisztikák szerint 10-20%-kal nagyobb a veszélye az implantátum elveszítésének.

Kétfázisú implantáció

Első fázisban csak az implantáció történik, majd 3-6 hónapig csontosodik, beépül az implantátum, és ezután kerül rá a végleges pótlás. A köztes gyógyulási időszakban ideiglenes pótlást visel a páciens. Ezek a következők lehetnek:

  • részleges vagy teljes kivehető fogsor
  • ideiglenes híd, ha a saját fogak lecsiszolásra kerülnek
  • ideiglenes céllal egyfázisú implantátum behelyezése a végleges implantátumok mellé a csontba, amelyek a gyógyulási időszakban tartják az ideiglenes hidakat

Az implantátumok típusai

Implantátum beágyazódása a csontba
  • Egyfázisú implantátum
    Ideiglenes implantátumként kerül behelyezésre, amíg el nem készül a végleges, kétfázisú implantátumra tervezett fogpótlás . Ennél a típusnál a csontban elhelyezkedő rész és a felépítmény egyben van. Használható meglévő kivehető fogsor stabilabbá tételére is.
  • Kétfázisú implantátum
    Az implantátum egyik része a csontba kerül, másik rész a felépítmény, ami az implantátum belsejében elhelyezkedő, oldalán meneteket tartalmazó lyukba kerül, és átmenő csavarral rögzül.

A kezelések során használt eszközökről és anyagokról a Fogászati technológia oldalon olvashat.

Mire kell figyelni hosszú távon?

Fogsor stabilizálására alkalmas mini-implantok

Általánosan elmondható, hogy az implantáció sikeressége 97-98 százalékos. Az implantátumok elvesztésének aránya átlagosan 2-3 %-ra tehető, melynek okai elsősorban a rossz szájhigiéné, a cukorbetegség miatt csökkent immunitású nyálkahártyákon kialakuló gyulladás vagy mechanikai hatás.

Implantáció után hosszú távon figyelni kell a következőkre: fokozott szájhigiéné betartása, félévenként, évenként kontroll, professzionális fogkőeltávolítás.

Tudjon meg többet a DH Dental Europe-ról és orvosainkról!

Tovább ›

Ismerje meg a minőség garanciáit rendelőnkben!

Tovább ›

Fogászati kezeléseink eredményei képekkel.

Tovább ›

Állapotfelmérést követően egyéni árajánlatot készítünk.

Tovább ›