Keressen minket!

Csontpótló műtétek és arcüregemelés

A megfelelő mennyiségű csont kialakítása különböző típusú anyagokkal és műtéti technikákkal történhet

A műtétek típusai és menete

Csontveszteség esetén megoldást jelenthet a csontpótlás

A felső állcsont magasságának megemelésére szolgáló módszer a sinus lift. egységes kiemelés legyen Ekkor a csont magasságát növeljük. Az állcsontgerinc szélességének növelésére onlay plasztikákat ( lateralis vagy horizontális augmentáció) alkalmazunk, melynek során csontpótló anyaggal vagy saját csonttal történik az állkapcsok szélességének megnagyobbítása. Ezeket különböző típusú membránokkal fedjük, és 4-6 hónap csontosodás után az újonnan képződött csontba lehet implantálni.

Csontpótló anyag kerül az implantátum köré

Nagy méretű csontveszteség esetén ún. saját csontblokkokkal lehet megnagyobbítani az elsorvadt állcsontok méretét. Ennek során az állcsúcsból, az alsó állcsont bölcsességfog mögötti területéről vagy – nagy csontigény esetén – a csípőlapátból nyerhetünk csontot. A csontokat titáncsavarral rögzítjük az állcsonton, majd csontpótló anyaggal töltjük ki a réseket, és a felszíneket membránnal fedjük. A csavarokat a csontpótlás után az implantációs műtét során eltávolítjuk.

Az állcsúcsból illetve a bölcsességfog régióból kivett csontblokk műtétek ambuláns módon elvégezhetőek, míg a csípőcsont műtétek szájsebészeti műtőben zajlanak altatásban.

Arcüregemelés (sinus lift, sinus eleváció)

Ez a beavatkozás akkor indokolt, ha ,  a felső kisőrlő, nagyőrlő fogak régiójában  a csontozat nem megfelelő magasságú, így implantátum befogadására nem alkalmas. Ilyenkor az ún. arcüregemeléses csontpótló műtéttel megnagyobbítjuk a felsőállcsont csontmennyiségét.

Az arcüregemelés menete

  • A műtéti feltárást követően az arcüreg külső felszínén kialakított csontablakon keresztül megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, a nyálkahártya és a csont közé csontpótló anyagot vagy saját csontot helyezünk be, és zárjuk a nyálkahártyát.
  • 4-6 hónap várakozási idő során a beültetett csontpótló anyag saját csonttá alakul.
  • A gyógyulási időszakot követően egy újabb műtét során behelyezzük az újonnan képződött csontba az implantátumokat, melyre a későbbiekben hidak készülhetnek.
  • Szerencsés esetekben a csontpótló műtéttel egy időben is elvégezhető az implantáció. Ez csak akkor lehetséges, ha olyan mennyiségű saját csont áll rendelkezésre, amiben el tudjuk érni a behelyezett implantátumok primer rögzítését. Ennek során az implantátum nyaki része a saját csontban helyezkedik el, a csúcsi része pedig a csontpótló anyagban, mely a gyógyulási időszak alatt rácsontosodik a behelyezett implantátumra.

A kezelések során használt eszközökről és anyagokról a Fogászati technológia oldalon olvashat.

Tudjon meg többet a DH Dental Europe-ról és orvosainkról!

Tovább ›

Ismerje meg a minőség garanciáit rendelőnkben!

Tovább ›

Fogászati kezeléseink eredményei képekkel.

Tovább ›

Állapotfelmérést követően egyéni árajánlatot készítünk.

Tovább ›